Mekanik klavye nedir?

Eğer benim gibi mekanik klavye tutkunu iseniz bu sorunun cevabını zaten biliyorsunuz. Mekanik klavyelerden bihaber olanlar, bu makaleyi okuduktan sonra konu hakkında biraz bilgi sahibi olacaklardır.

Mekanik klavyeleri diğer klavyelerden ayıran en önemli özellik, her tuşun altında mekanik anahtar bulunmasıdır.

Öncelikle günümüzde sıkça kullanılan klavye tiplerini inceleyelim.

Rubberdome ve Membrane

Piyasada en yaygın olan klavye tipleri rubberdome ve membrane klavye tipleridir. Tuş basım ömürleri 5 milyon civarındadır. Aşağıdaki fotoğrafta rubberdome teknolojisi kullanılarak oluşturulmuş bir klavye gözükmektedir. Ayrık duran devre yolları, kubbe (dome) ucundaki metal kısmın teması ile birleşir ve sinyali iletir.

keyboard_construction_button_press_zpsxos5iv1j

Membrane yapısı çoklu plastik katmanlardan oluşur. Genellikle 3 katman tercih edilir. Üst ve alt katmanda bulunan devre yolları birbirlerine dik olarak tasarlanır. Orta katman bu iki katmanı birbirinden ayırmak için konulur. Tuşa basıldığında üstteki katman ile altta bulunan katman birbirlerine temas eder ve basılan tuşun sinyali iletilir. Rubber dome ve membrane yapısının birlikte kullanıldığı klavye örneğini aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

650px-rubber_dome_over_membrane_exploded-svg_zpsbpaj5pty1

Mekanik Klavye

Daha önce bahsettiğim gibi mekanik klavyelerde, her tuşun altında anahtar bulunmaktadır. Mekanik klavyelerde tuş basım ömrü 50 milyon civarındadır. Kendi tasarımım olan Kailh kırmızı anahtarlı klavyenin fotoğrafı;

img_20151216_200410_zpsehcrpfya

Mekanik klavyelerin tarihi çok eskilere dayanır. Son kullanıcıya ulaşan tip klavyelerle ilgilendiğimiz için, diğer mekanik yapılar konumuz dışında kalmaktadır.

Cherry MX

Cherry firması 1953 yılında Amerika’da kuruldu. 1967 yılında klavye üretimine başladı. 1967 yılında Almanlar tarafından satın alındı. Klavye sektöründe dönüm noktası olan MX anahtarların üretimine 1983 yılında başlanıldı.

Cherry MX Anahtar Tipleri

Lineer Anahtarlar(Linear Switches)

Lineer anahtarın aşağı – yukarı hareketinde engel hissi yoktur ve yüksek ses oluşturmaz. Bu anahtar tiplerine en genel örnekler siyah ve kırmızı tip anahtarlardır.

Cherry MX Black

black_zpsmzlbou60
Cherry MX Siyah

1984’te duyurulan Cherry MX Siyah, Cherry MX ailesinin en eski anahtarlarındandır. Kısmen fazla olan aktivasyon kuvveti sayesinde yanlış bir tuşa basmak zordur. Oyuncular için tercih edilen anahtar tiplerindendir.

Şekildeki mekanik anahtarın ilk konumunda iki bacağın birbirinden ayrı durumda olduğuna dikkat edin. Anahtara baskı uygulanıp aşağıya doğru hareket halinde iken, iki bacağın kavuştuğu noktaya aktivasyon pozisyonu ya da aktivasyon noktası denir. Anahtar bu pozisyona gelince devre yolu birleşir ve sinyal iletilir.

Anahtarların aktivasyon noktalarına ulaşmaları için gereken kuvvete “aktivasyon kuvveti” denir. cN (centi Newton) birimi ile ölçümlendirilir.

1 N = 100 cN, 1 cN = 1.02 gram’a tekabül eder.

Aktivasyon kuvveti: 60 cN

 

Cherry MX Red

red_zpsaizxmkga
Cherry MX Kırmızı

2008 yılında tanıtılan kırmızı anahtarlar Cherry MX ailesinin en genç üyesidir. Siyah
anahtar gibi
lineer anahtar yapısındadır. Siyah anahtar ile arasındaki  fark anahtar direncinin daha az olmasıdır. Bu sebeple daha “yumuşak” ve “hızlı” bir anahtar tepkisi oluşur. Aktivasyon kuvvetinin az olması ile çift basmak çok kolaydır. Oyuncu klavyeleri içinde en çok tercih edilen anahtar tipidir.

 

Aktivasyon kuvveti: 45 cN

 

Dokunsal Anahtarlar (Tactile, non-clicky switches)

Dokunsal anahtarlar, aktivasyon pozisyonunda ufak bir tümsek hissi verir.

Cherry MX Brown 

brown_zpsarzg0ks2
Cherry MX Kahverengi

Dokunsal anahtarların en yaygın olan üyesidir.1994 yılında tanıtılmıştır. Lineer ve dokunsal sesli anahtarlar ortasında yer alır. Hem oyun hemde uzun süreli yazılar yazmak için uygundur. Ofis ortamında tercih edilebilir.

Şekilde de görülebileceği gibi, kahverengi anahtarın lineer anahtarlara ilave bir tümseğe sahip olduğuna dikkat ediniz.

Aktivasyon kuvveti: 45 cN

 

Dokunsal Sesli Anahtarlar (Tactile, clicky switches)

Adından da anlaşılacağı gibi daha fazla ses çıkarmaları için lineer ve dokunsal klavyelerden farklı yapıda üretilir. Bu kategoride en yaygın anahtar Mavi anahtardır.

Cherry MX Blue

Mavi mekanik anahtar Filco klavyelerde 2007 yılında ortaya çıkmıştır.Sağladığı dokunma

blue_zpsdxago7j0
Cherry MX Mavi

hissi ve yüksek sesi nedeniyle çok yazı yazanlar tarafından tercih edilir. Oyuncular arasında fazla tercih edilmez. Yapısı nedeniyle çift basmak biraz daha zordur. Mavi anahtarlar diğer anahtar tiplerinden çok daha fazla seslidirler. Bu listede en fazla ses üreten anahtardır. Daha fazla ses çıkarması için anahtarın içerisinde hareket eden ek bir plastik yapı bulunmaktadır.

Aktivasyon kuvveti: 50 cN

 

Diğer anahtar çeşitleri

Bahsettiğimiz anahtarlar haricinde birçok çeşit anahtarlar bulunmaktadır.

deskthority’ de bütün Cherry MX anahtarlar hakkında aşağıdaki bağlantıdan bilgi alabilirsiniz.

https://deskthority.net/wiki/Cherry_MX

Diğer anahtar üreticileri

2007 yılında Cherry MX patentinin sona ermesiyle (US 4467160A) birlikte Cherry MX klonu birçok mekanik anahtarlar piyasaya çıktı.Bunlardan bazıları; Kailh, Gateron, Greetech.

Cherry MX ve benzeri anahtarlar haricinde mekanik anahtarlar da bulunmaktadır. Topre, ALPS, Buckling Spring bunlara örnek olarak verilebilir. Buckling spring’ e en iyi örnek IBM Model M klavyesidir. Model M klavyesi Unicomp firması tarafından üretilmeye devam ediliyor. Meraklılarına duyrulur.

Mekanik klavyeleri anlatmak için bir makale yetmez. Bu konuyu biraz daha detaylandırmaya devam edeceğim. Daha fazla bilgi için aşağıda sıraladığım bağlantılar incelenebilir.

https://deskthority.net/wiki/Cherry_MX

http://www.pcgamer.com/best-mechanical-switches-for-gaming/

What Is a Mechanical Keyboard?

An introduction to Cherry MX mechanical switches

Mekanik klavyelerle ilgili bir sonraki yazıda görüşmek üzere 🙂

 


Yorum bırakın